Slik fungerer geotermisk varme

Slik fungerer geotermisk varme

 

1 Et omvendt kjøleskap.
Varmepumpen er hjertet av den geotermiske anlegg. Det fungerer på samme prinsipp som et kjøleskap, bare i omvendt! I kjøleskapet, er varmen fra innsiden av skapet og leverte på baksiden. En varmepumpe tar varme fra rock og slipper den inn i huset. Inne i pumpen er en kompressor som forvalter en viktig del av prosessen. Valget av kompressor er viktig fordi kvaliteten på ofte bestemmer levetiden til anlegget ditt.

2 Varm luft og varmt vann.
Varmen kan deretter spres i huset på to måter, enten gjennom et vannbåret varmesystem eller gjennom luften, avhengig av din nåværende system. Hvis du for øyeblikket har olje eller el-kjele link, bare sette enheten i det eksisterende systemet. Hvis du sitter med direkte elektrisitet, er det ingen distribusjon system. Deretter kan du installere et vannbåret system eller sirkulere varmen gjennom en fan coil. Les mer om hvordan du kan tilpasse dagens system med www.ivt.se. Varmepumpen gir også varmt vann til huset. Det finnes ulike typer av løsninger, avhengig av dine spesifikke behov for varmt vann.

3 Gratis varme i fjellet!
Geotermisk betyr at du benytter deg av solvarme som er naturlig lagret grunnfjell. Det øvelser et hull som er omtrent 90 til 200 meter dyp, avhengig av hvilken type rock, malt bevegelser, og mer. I borehullet, eller energi avløp som det kalles, satt sammen en samler. Røret er fylt med en ikke-giftig væske som blir pumpet rundt og plukker opp varme fra fjellet.

(kilde: www.hojdens.se)

4 Raske fakta om geotermisk

-Steinen holder deg varm hele året. Den effektive lagring av energi i fjellet gjør at systemet kan levere varme om vinteren.
-Det er dyrere å bore etter jordvarme jo lenger nord man kommer i Norge, som grunnfjellet selvfølgelig, er kaldere i nord!
-En energi har vel en ubegrenset levetid. Collector er ventet å vare i 100 år.
-Du må søke om boretillatelse fra kommunen før du installerer geotermisk varme.

(kilde: www.hojdens.se)

geotermisk-varme

Se også en god forklaring på bergverksvarme her:

bergkollektor_bilde